Obiady czwartkowe
 
ZDROWIE

Mój gość jest na diecie

Niemal codziennie spotykamy osoby, które stosują różne diety. Najczęściej związane jest to z chęcią zgubienia kilku nadmiernych kilogramów. Nie wszyscy jednak wiedzą, że są wśród nas osoby, których sposób żywienia jest uwarunkowany wrodzoną wadą metabolizmu (wwm), a to oznacza, że ich dieta jest jedynym lekarstwem na utrzymanie zdrowia i życia. Co warto wiedzieć na przykład o diecie z ograniczeniem białka naturalnego i z jakich produktów możemy przygotować posiłek dla naszego gościa?

Jedna z najpopularniejszych chorób tego typu to fenyloketonuria. To jedna
z najlepiej poznanych i dobrze leczonych wrodzonych wad metabolizmu aminokwasów. Do tej grupy chorób należy też choroba syropu klonowego, tyrozynemia typu 1 oraz acydurie propionowa, metylomalonowa czy glutarowa
typu 1.

Dieta na całe życie
Wprowadzenie specjalnej diety, czyli takiej o znacznie obniżonej zawartości białka naturalnego sprawia, że chore osoby muszą zrezygnować ze wszystkich produktów bogatych w białko, takich jak: mięso, ryby, twarogi, jaja, mleko, chleb, kasze, płatki zbożowe, mąki, warzywa strączkowe oraz wszystkie przetwory z ich udziałem.
Do produktów dozwolonych  należą: warzywa i owoce oraz ich przetwory, ziemniaki, skrobia ziemniaczana i kukurydziana, soki owocowe i warzywne, oleje roślinne, oliwa, masło, cukier, miód, dżem, przyprawy. 
Kolejnym elementem diety są produkty niskobiałkowe ze specjalnej produkcji obejmujące: chleb, makarony, ryż, mąki, wyroby cukiernicze (ciasta, wafelki, ciasteczka, paluszki, batoniki), pasty do smarowania pieczywa, zamienniki jajka, płatki śniadaniowe, kleiki, substytuty mleka, chipsy itp. 

Zdrowy posiłek niskobiałkowy
Jeśli twoim gościem będzie osoba z takimi wymaganiami dietetycznymi,
nie wpadaj w panikę! Możesz przygotować bezpieczne i smaczne danie warzywne,
na przykład zupę krem z dyni, brokułów czy pachnącą pomidorową. A do tego kluski ziemniaczane (przepis poniżej) z surówką z białej lub czerwonej kapusty
z oliwą z oliwek. Na deser można wybrać przepis na kolorową owocową sałatkę, mus z odrobiną bitej śmietany lub ciepły słodki kisiel z mrożonymi truskawkami. 


„Bezpieczne” kluski ziemniaczane

200 g ziemniaków ugotowanych
100 g ziemniaków surowych
12 g maki ziemniaczanej
50 g cebuli
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki zmielić, a surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i mocno wycisnąć wodę przez płócienną ściereczkę. Cebulę zetrzeć na tarce i połączyć
z ziemniakami, dodać mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, wymieszać. Formować małe kuleczki i gotować do wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. 


Dr Agnieszka Kowalik IP CZD

 
Zdrowie
Królewskie Menu
Galeria
Mój gość jest na diecie